Потайният дом на смъртта. Образът на престъплението. Разкази - Рут Рендъл
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Озарения
Купувам книги
Добави книга

Търговец: Веселин Добрев , София

Контакт

Потайният дом на смъртта. Образът на престъплението. Разкази

Рут Рендъл

Цена 2.50 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1990
Страници: 383
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Криминални романи, Романи
 • Рут Рендъл, с рожд. име Рут Барбара Грейсеман, е родена на 17 февруари 1930 г. в Южен Ууфорд, Лондон, Англия, дъщеря на учителите Артър и Еба Елиз Грейсман. Майка ѝ е родена в Швеция. Започва да пише на 15-годишна възраст. Завършва гимназията за момичета „Каунти“ в Лутън, Есекс. От 1948 г. до 1952 г. е репортер на вестник „Чигуел Таймс“. Заради някои нейни спорни материали напуска вестника.

  През 1950 г. се омъжва за Доналд Джон Рендъл, който ѝ е шеф докато работи във вестника. Развеждат се през 1975 г. и се женят отново през 1977 г. Живеят заедно до смъртта му от рак през 1999 г. Имат син Саймън.

  След напускането на вестника Рут започва да пише криминални романи. Завършва два романа, които не са приети от издателите.

  През 1964 г. публикува първият си криминален роман „From Doon with Death“ от поредицата за инспектор Уексфорд. Главен инспектор Уексфорд работи в полицията на Лондон. Той е интелигентен и чувствителен човек, неподчинен на клишетата, женен с две дъщери. Той се пенсионира като полицай в 22-рия роман „The Monster in the Box“ от серията, но продължава своите разследвания и в следващите трилъри.

  През 1986 г. публикува трилъра „A Dark Adapted Eye“ под псевдонима Барбара Вайн. Тази част от творчеството ѝ е с по психологически отенък, с изследване на скрити семейни тайни и тяхното отражение върху живота на героите след това.

  Рут Рендъл започва своята писателска кариера с криминални сюжети, но еволюира с течение на времето към психологическите трилъри и съспенс мистерии със социален и политически характер. Героите ѝ често са изолирани, страдат от психични заболявания, или по някакъв начин са в неравностойно положение. Чрез романите си авторката изследва промените, които настъпват в психиката на човека под въздействието на страха, насилието и ужаса, както за отрицателните герои, така и за техните жертви.

  Нейният колега писателят П.Д.Джеймс казва на нея: „Никой не е изследвал с по-голяма чувствителност и състрадание онези тъмни кътчета на човешката психика. Тя е един от най-забележителните писатели на своето поколение.“

  За своето творчество тя е титулована като „Кралицата на престъпността“ за британската криминална литература. Издавайки по около 1 – 2 книги годишно нейните романи са преведени на 25 езика по целия свят и са отпечатани в над 20 милиона екземпляра.

  Много от нейните трилъри са адаптирани за киното и телевизията. Историите за главния инспектор Уексфорд са филмирани в телевизионен сериал от 1987 г. до 2000 г. с участието на известния британски актьор Джордж Бейкър.

  Рут Рендъл получава много награди за своите произведения. Има три награди „Едгар“ на Асоциацията на писателите на трилъри на Америка, както и на най-голямата награда „Велик магистър“ през 1997 г. Получила е четири награди „Златна кама“ на Асоциацията на писателите на криминални романи на Великобритания, а през 1991 г. получава наградата „Диамантена кама“ за цялостно творчество. През 1981 г. получава награда и стипендия от Британския художествен съвет за литература. През 1990 г. е наградена от „Sunday Times“ за своите литературни постижения. През 1996 г. е удостоена със званието Кавалер на ордена на Британската империя. През 1997 г. и е присъдено званието „лорд“ и е включена към Камарата на лордовете на Великобритания.

  Рендъл подкрепя Лейбъристката партия и е обявена за един от нейните най-големи частни спонсори. Тя защитава жените страдащи от домашно насилие и децата в неравностойно положение. Патрон е на благотворителна организация в подкрепа на децата в ДарфурСудан.

  Рут Рендъл получава тежък инсулт през януари 2015 г. Умира на 2 май 2015 г. в Лондон

Потайният дом на смъртта. Образът на престъплението. Разкази, Рут Рендъл