Легенда за света София. Празник в Бояна. - Стоян Загорчинов
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Озарения
Купувам книги
Добави книга

Търговец: Веселин Добрев, София

Контакт

Легенда за света София. Празник в Бояна.

Стоян Загорчинов

Цена 3.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1980
Страници: 382
Език: български
Състояние: добро
Категория: Романи, Художествена Литература

СТОЯН ЗАГОРЧИНОВ следва история на философията и филология в Женева и Нюшател, Швейцария, завършва история и френска филология в Софийския университет. Творчеството му е етап в развитието на българската историческа проза и жанра исторически роман. Загорчинов изследва българското Средновековие, като съчетава подхода на учения реставратор и художника откривател. Историческите му повести и романи разкриват оригинално историческо мислене и белетристичен талант в автентичното реконструиране на епохата.

В „Легенда за Света София” чрез художественото изображение на човека е представено сблъскването между два свята: суровия примитивен свят на славянството и изтънчения духовен свят на Византия.

Романът „Празник в Бояна“ е посветен на безименния творец и възкресява творческата личност на ренесансовия художник, отхвърлил средновековния канон в изкуството. Литературоведите посочват особеното място на „Празник в Бояна“ в българската белетристика: първият и може би най-сериозният опит в литературата ни да се изследва „самобитната душа на художника“. Задачата на Загорчинов се усложнява от липсата на сведения за създателя на боянския стенопис. Чрез „Празник в Бояна“ белетристът доказва, че добрият исторически роман няма нужда от определението „исторически“ и дори може да бъде създаден без достатъчно данни. Все пак Загорчинов е подтикнат от случайно направено откритие - надпис „Писа Илия“ и „човекът идва зад името“. „Празник в Бояна“ е издаден през 1950 г. и преработен през 1966 г. Той е финалният творчески акт на дългогодишния интерес на Загорчинов към боянския стенопис, материализиран през 1943 г. в драмата „Ръка Илиева“ и през 1948 г. в есето "Боянският майстор". През 1981 г. по мотиви от романа „Празник в Бояна“ Захари Жандов създава филма „Боянският майстор“.

Легенда за света София. Празник в Бояна., Стоян Загорчинов