Баяния и магии - Ивета Тодорова-Пиргова
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Баяния и магии

Ивета Тодорова-Пиргова

Цена 20.00 лв
нова книга
Корица: мека
Година :2015
Страници: 520
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Научна литература, Фолклор книги
Сборникът с описания на баяния и магии е резултат от многогодишно теренно проучване по българските земи и подбор на материали от сравнително редките архивни източници. 
Подтикът за съставянето е наличието на оскъдна информация и често пъти формална или едностранчива интерпретация на баянията и магиите в научната литература. От времето на Българското възраждане до днес фолклористи, етнографи, изкуствоведи и литературоведи са публикували изследвания върху различни дялове на фолклорната култура, но посветените на магичните ритуали се броят на пръсти. Тези изследванияне създават цялостна представа, а поднасятобяснения за отделни елементи или различни аспекти на функциониране при баянията и магиите (най-често словесния текст). Обредите се анализират или като медицинска практика, или като литературен текст, или в сравнителен план с явления и практики при други славянски или балкански народи. 
Спецификата на баянията и магиите е в синкретичното единство на социален, ритуален, медицински, художествен и друг опит, в намирането на действителното им място в културната система като начин на мислене и поведение, като специфична интерпретация на определени културни конвенции и своеобразно социално взаимодействие. 
Представени са непубликувани досега текстове. Читателите ще придобият по-ясна картина както за същността, така и за разпространението на един или друг вид баяния и магии по българските земи, а представените магични практики да се възприемат не като непознато средство за промяна на физическото състояние или човешките взаимоотношения, а като част от културата на българина – наследена от миналото, но и променена така, че да стане част от съвременния живот.
Баяния и магии, Ивета Тодорова-Пиргова