Народни хорове и ансамбли. Бр. 3 / 1967 - Колектив
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Scriptbooks , Севлиево

Контакт

Народни хорове и ансамбли. Бр. 3 / 1967

Колектив

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1967
Страници: 64
Формат: голям
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Нотна литература

Състояние: Петна на предна корица.

СЪДЪРЖАНИЕ

Песни за смесен народен хор 

1. Недялко, стара комита — обр. Хр. Тодоров . 

2. Йордано, моме хубава - обр. Хр. Тодоров

3. Ходило е Лате за вода — обр. Хр. Тодоров 

4. Бой се бият на Балкана — обр. Ив. Цветанов 

5. Събрали се, събрали — обр. Ив. Цветанов  

6. Стига ходи, мамин Георги — обр. Ив. Цветанов

7. Наред седят момите, дялба делят момците — обр. Здр. Манолов 

8. Друмна платно бели - обр. Здр. Манолов  

9. Сутрин Стоян става — обр. Здр. Манолов 

10. Хубава Неда — текст народен. муз. К. Стефанов 

11. Доне, Доне — обр. К. Стефанов 

12. Момне ле, мари хубава — обр. К. Стефанов

13. Малка мома вода вади — обр. К. Стефанов 

14. Издигни се, песен, над полята — текст В. Ханчев, муз. В. Добровски 

15. За правда да се борим — обр. В. Добровски 

16. Капнала е капчица —  обр. В. Добровски  

17. Черешка е цвят цветила — обр. В Добровски 

18. Премени се гора — обр. Н. Кауфман 

19. Годи, ме, мамо — обр. Н. Кауфман 

20. На ти, моме — обр. Н. Кауфман 

21. Мой боров лес — текст Ст. Етърски, муз. Ог. Хранов 

22. Казак на Донка думаше - харм. Р. Цинцарска 

23. Червено орле— харм. Р. Цинцарска 

Пиеси за народен оркестър 

1. Пролетно хоро — обр. и орк. Н. Кауфман 

2. Мъдра ръченица - обр. и орк. Н. Кауфман 

3. На ръка — обр. и орк. К. Колев 

БЕЛЕЖКИ КЪМ НЯКОИ ПЕСНИ 

"Премени се гора" е хороводна народна леген от Тракия. Трябва да се изпълнява с лекотата и подвижността, характерни за народните песни от западния край на тази богата фолклорна област. Простотата, наивността и чистотата на девойката, която пита за братчето си, трябва да станат изходен пункт при търсенето на настроението на песента, Да се внимава мъжката партия да не надвишава по звучност женските, особено където пеят солисти. Там мъжете могат да пеят фалцет. Ако няма добри мъжки гласове; това място (триото) може да се пее само от жени, като трети глас, в една октава по-ниско, пеят две солистки — алти. 

Средният дял (триото) трябва да контрастира на останалите два дяла. Той е по-лиричен, по-спокоен. Забавянето в края на този дял е съвсем слабо, едва забележимо. 

Тази песен трябва да се изпълнява от сравнително напреднал смесен народен хор. 

"На ти моме", народна песен от Западните Родопи, е любима лесен в репертоара на девойките българомохамеданки от този край. Притежава белезите на Пиринската народна песен, без да е напълно в стила на фолклора от тази област. Интересен е диалогът между мъжката партия и двете женски в началото. Трябва да се води спокойно, без шаржиране, просто. Песента може да се изпълнява и от по-малко напреднали хорове. 

"Годи ме, мамо". Песен с подчертано шеговит, лек характер. Да се избягна много бързо темпо, поради полифоничния характер на мъжката партия. В припева да се внимава, щото мъжете да не доминират над женските партии. 

Н. Кауфман 

БЕЛЕЖКИ КЪМ НЯКОИ ПИЕСИ ЗА НАРОДЕН ОРКЕСТЪР 

„Пролетно хоро“ е изградено върху добруджанската лазарска лесен - "Мър Тодорке, мънина" мелодията на която често се изпълнява от свирджиите в този край на хоро, Тя е жизнена, със сравнително широк тонов обем — октава и жив ритъм, отговарящ на стъпките на лазарската игра и младежкото, весело настроение на девойките — лазарки. 

Хорото е за малък състав от народни инструменти. Трябва да се свири леко, като се подчертае младежкият характер на музиката. Въведението се изпълнява звучно, енергично. Солиращите инструменти — гайда, кавал, гъдулка и тамбура —трябва да се открият и в никакъв случай да не бъдат замъглени от акомпаниращите. Партията на кавала може изпълнява и от двама или трима каналджии, които трябва да свирят изравнено, стройно. Там, където кавалът изпълнява сам мелодията (с акомпанимент на другите инструменти), желателно е да остава само елин кавалджия. Същото се отнася и за тамбурата и гъдулката.  Гайдата във всички случаи трябва да е само една. Иначе ще тежи и ще наруши звучността. 

Ръководителят на оркестъра трябва да внимава, басовата гъдулка в никакъв случай да не доминира. Тя трябва да свири винаги малко по-тихо от останалите инструмента, тъй като съставът е значително намален. Същото се отнася и за педалните тонове, които често се поверяват на кавал и гайда. 

На 64-ти такт встъпва втора тема - в канал. Тя е по-спокойна, контрастираща на първата. Тук темпото остава същото, само изпълнението става по-спокойно, диханията са по-продължителни. В края, където всички инструменти свирят мелодията в октави, не трябва да се получава пресилване на звучността. Всичко да бъде с ' мярка. 

Макар на пръв поглед доста трудно, това хоро е в удобни регистри за народните инструменти и при внимателно разчитане може да влезе в репертоара, както на народни оркестрови състави, така и на по-нови самодейни оркестри. Идеалното му изпълнение е от солиращи инструменти — един канал, гайда, тамбура, една първа, една втора гъдулка и басова  гъдулка.

„Мъдра ръченица“. Един от най-красивите български танци. Спокоен, грациозен, той подчертава чувството за красота  и изящество, типични за нашето народно творчество.

„Мъдра ръченица“ в обработка за малък народен оркестър е характерна, както за Тракия, така и за много райони от Северна България. На нейната тема (от 7-ми до 19-ти такт)  се пеят както тракийски, така северняшки песни, макар че мелодията има подчертано тракийски характер. 

Краткото въведение от 6 такта идва да подготви красивата народна мелодия. В нея трябва да се подчертае споменатото настроение на танца. Да се изпълнява спокойно. Гъдуларите трябва да имат чувството, че "задържат" мелодията, че я забавят. Тя постепенно ще напусне тона настроение, преминавайки в кавал, гайда, тамбура. 

Въведението, изложението на темата и нейното продължение завършват на Зб-тия такт. След това започват солиращи инструменти — гъдулка, гайда, кавал, тамбура. При диалозите между гъдулка, от една страна, тамбура и кавал — от друга, да се внимава да не се шаржират звучностите. Напрежението трябва постепенно да нараства, докато се стигне отново до въведението и темата, с които ръченицата завършва. 

„Мъдра ръченица“ е предназначена за повече и по-малко напреднали народни оркестрови състави.

Н. Кауфман 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Отстъпки във виртуален щанд "ScriptBooks":

При поне 2 книги* - 10%
При поне 2 книги* за над 20 лв. - 15%
При поне 2 книги* за над 50 лв. - 20%
* Под "книга" се разбира запис, в който могат да бъдат включени две и повече части, томове, книги, цели поредици и комплекти.
Обявената цена на записа се отнася за всички включени в него части, томове, книги...
6559

Народни хорове и ансамбли. Бр. 3 / 1967, Колектив