Шифърът на Леонардо - Дан Браун
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Калисто, София

Контакт

Шифърът на Леонардо

Дан Браун

Цена 6.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2003
Страници: 464
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Трилъри книги


Докато е в командировка в Париж, харвардският професор по история на символите Робърт Лангдън е събуден посред нощ: един възрастен уредник в Лувъра е убит в музея. Край трупа му полицията намира озадачаващ шифър. Докато се опитва да го разгадае, Лангдън с удивление открива, че той води до пътека от кодове, скрити в творбите на Леонардо - кодове, изложени пред очите на всички, и все пак находчиво скрити от художника.
Лангдън обединява силите си с талантливата френска криптографка Софи Нево и установява, че покойният уредник е бил брат от Ордена на Сион - тайно общество, към което са принадлежали сър Исак Нютон, Ботичели, Виктор Юго, Леонардо и други прочути личности.
В шеметна надпревара из Париж и Лондон Лангдън и Нево се състезават с безлика влиятелна фигура, която сякаш предугажда всеки техен ход. Ако двамата навреме не успеят да разшифроват загадката, древната тайна на Ордена на Сион, сензационна историческа истина, завинаги ще бъде изгубена.


271

Дан Браун е феномен в съвременната масова култура. Критиката го смята за второстепенен белетрист, но читателите не се съобразяват с мненията на авторитетите и хищно се нахвърлят върху бестселърите на този първомайстор на трилърите, следващи „теорията на конспирацията“. Според мене, причината за успехите му е, че напипва най-болните проблеми на съвременното човечество и успява да ни ги представи невероятно увлекателно. Темите за застрашителния прираст, за генното инженерство, за тайните правителства, които управляват света, ни вълнуват извънредно много, а героят на Дан Браун, професорът по история на символите Робърт Лангдън се сблъсква с тях и намира сили да се противопостави на най-зловещите опасности – това го прави невероятно привлекателен. Том Ханкс, който се превъплъщава в неговия образ във филмите „Шестото клеймо“, „Шифърът на Леонардо“ и „Ад“ също допринася за популярността на поредицата. До ден днешен романите за Лангдън са пет – към споменатите три заглавия трябва да прибавим „Изгубеният символ“ и току-що появилият се „Генезис“. Славата на Браун обаче несъмнено се дължи най-вече на „Шифърът на Леонардо“. Романът е издаден през 2003 година, а до май 2006 г. от него са продадени 60 милиона екземпляра, днес те са вече над 100 милиона, преведен е на 50 езика. Тайните послания, които са свързани с името на гениалния художник, ни отвеждат към Ордена на Сион, който пази тайната на Мария Магдалена. Теорията, че тя е съпруга на Иисус и майка на децата му за първи път е развита в документалния бестселър „Светата кръв и свещеният Граал“ от Майкъл Бейджънт и Ричард Лий, издаден на български от „Хермес“. През февруари 2006 г. те дават под съд за плагиатство Дан Браун, но изгубват делото. Филмът по романа на студиото „Колумбия пикчърс“ по сценарии на Акива Голдсман и под режисурата на Рон Хауард, с участието на Том Ханкс и на Одри Тоту триумфално се разпространява по световните екрани. Българският издател на Дан Браун е „Бард“, а преводач е Крум Бъчваров.

 

Шифърът на Леонардо, Дан Браун