Организационно консултиране. Том 1-3 - Сава Джонев, Пламен Димитров
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: thecollectorsmarket, София

Контакт

Организационно консултиране. Том 1-3

Сава Джонев, Пламен Димитров

Цена 70.00 лв
рядка книга
Корица: мека
Година :2014-2015
Страници: 1700
Формат: голям
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Мениджмънт книги

Настоящата книга е предназначена за три типа читатели: организационни консултанти, мениджъри и специалисти по управление на човешките ресурси. Идеята за обединение на тези иначе различни професионални поприща в едно изложение се дължи на факта, че те представляват три различни гледни точки към една и съща материя, отнасяща се до организационното поведение. Поведение, което за съжаление в една изостанала в организационната си култура социална среда, е систематично неглижирано, необгрижвано и оставено на самодейността и интуицията на участниците в социалните и икономическите процеси, дори когато те са на възлови и най-отговорни постове.

Именно тази изостаналост налага систематична и продължителна работа по осветляване и конституиране на надлежното организационно поведение както за лицата на ръководни позиции, така и за техните сътрудници на изпълнителски длъжности.

Настоящата работа предоставя на читателя пълен компендиум от знания и умения не само за организационно-консултантската дейност, но и в областта на мениджмънта и управлението на човешките ресурси.

Лидерството - функцията на всекиго в екипа: Един отколешен въпрос е: "Може ли човек да се научи да бъде лидер?"

Харизматичната теория би отхвърлила такава възможност.

Ситуационната теория частично реабилитира възможностите на повече лица да заемат лидерската роля.

Задълбоченият анализ на лидерството и екипа предлага богата гама от умения и условия, които могат да бъдат поставени под контрол и всеки да развие лидерски качества така, че ако не единствен лидер, то във всеки случай да изпълнява на моменти лидерски функции в зависимост от потребностите на групата. Така лидерството може да се превърне във функция на всекиго в екипа.


Корпоративни неврози:

Проблемните ситуации, напрежението и тревожността в психосоциалния климат на много организации и общности ни водят към нуждата от работния термин "корпоративни неврози". Не става дума, че хората, които съставляват организациите, са психично разстроени невротици и са психично болни, а че в организационния им живот като общност има невротична психодинамика, невротични симптоми и дори невротично развитие, което определя типа проблеми, с които групите в огранизацията и организацията като цяло системно се сблъсква и бори през повечето от времето на съществуването си.

Открояват се пет типа корпоративни неврози: параноидни корпоративни неврози; компулсивно-натрапчиви корпоративни неврози; драматично-истероидни корпоративни неврози; депресивни корпоративни неврози и шизоидни корпоративни неврози.

Много интересна и разнообразна информация, поднесена интригуващо и подкрепена с практически методи и тестове, създаващи мотивация и желание за включване. Получавам много повече, отколкото предполагах. Ясна визия за възможността теорията да бъде веднага приложена.  

Организационно консултиране. Том 1-3, Сава Джонев, Пламен Димитров