Десет малки негърчета - Агата Кристи
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Калисто, София

Контакт

Десет малки негърчета

Агата Кристи

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :1991
Страници: 191
Формат: джобен
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Криминални романи

Десет души са поканени от свои познати на почивка, но се озовават на безлюден остров. При мистериозни обстоятелства гостите започват да умират един след друг. Стиховете на популярна детска песен вещаят следващи жертви. Напрежението расте, а заподозрян е всеки. Ала когато пристига, полицията открива само трупове. И все пак кой е убиецът?

Агата Кристи (1890-1976) създава над 80 романа и много разкази с криминален сюжет и е най-продаваният писател на художествена литература. Удостоена е със званието "Кавалер на Ордена на Британската империя", а 2010-а бе обявена за Година на Агата Кристи. В САЩ пресата заклеймява заглавието "Десет малки негърчета" като дискриминиращо и книгата е преименувана два пъти: през 1972 г. - "Десет малки индианчета", а по-късно - "И тогава не остана никой".


517

Романът „Десет малки негърчета“ е публикуван във Великобритания на 6 ноември 1939 година. От него до днес са продадени над 100 милиона копия, преведен е на всички езици, за които се сетите, а екранизациите и драматизациите нямат чет. За съжаление, откакто в последните години се появи налудничавата мания за „политически коректен език“, „умни глави“ решиха, че заглавието обижда чернокожите. На много места забраниха книгата. Още през 1970 г. американската преса заклейми авторката и даде на романа ново заглавие „Десет малки индианчета“. После обаче и думата „индианец“ се оказа „некоректна“, затова сега романът и последната му екранизация по HBO носят името „И не остана никой“. Първата публикация е от 20 май до 30 юли в САЩ във вестник „Сатърдей ивнинг пост“. По време на Втората световна война Агата Кристи пише пиеса по романа, която също се ползва с огромен успех. Премиерата е в театър „Ню Уимбълдън“ на 20 септември 1943 г. – до 1944 г. са изиграни над 260 представления и тогава върху театъра пада бомба. Пиесата е пренесена в Кембриджкия театър, поставена е и на Бродуей, където има 450 представления. През октомври 2005 г. излиза и компютърна игра по романа, а сюжетът следва логиката на песента: „Десет малки негърчета похапваха добре/задави се едното, сега са девет те./Девет малки негърчета до късно поседяха, / заспа едното непробудзно и вече осем бяха и т.н. – до последния куплет: „Едно малко негърче останало само, /обеси се и ето вече, че няма ни едно.“ Осем души от различни социални класи биват поканени в имение, намиращо се на Негърския остров, от мистър и мисис У.Н.Оуен. Всеки от поканените намира в стаята си копие от цитираната детска песничка. И злокобата в нея започва да ги покосява. Привлекателното са този роман е не само страхотната загадка, но и психологическата му дълбочина – идеята е, че възмездието настига човека навсякъде и грехът никога не остава безнаказан.  Последното българско издание е в поредицата романи на Агата Кристи, представяне от издателство „Ера“. „Първата дама на криминалния жанр“ е успяла да продаде повече от два милиарда книги по света, но „Десет малки негърчета“ си остава нейният ненадминат шедьовър.

 

Десет малки негърчета, Агата Кристи