Културното разнообразие на България - Ирена Бокова, Валентина Ганева-Райчева
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Намалени нови и нови книги, София

Контакт

Културното разнообразие на България

Ирена Бокова, Валентина Ганева-Райчева

Корична цена: 35.00 лв. - 43 %
Цена 20.00 лв
преоценена нова книга
Корица: мека
Година :2012
Страници: 232
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Исторически книги (история), Етнология и етнография книги

Книгата "Културното разнообразие на България" представя културното разнообразие на България чрез традициите и съвременните културни практики на общности с трайно присъствие в страната. За първи път в подобно издание наред с другите се описва и най-многобройната общност, тази на източноправославните българи. Историята на всяка общност - фактология и разкази, е основа за изграждане на нейната съвременна визия. Културните специфики се разглеждат като конструкции в зависимост от конкретен исторически, политически и социален контекст.

Представянето на общностите се изгражда в рамките на диалога помежду им, както и в процесите на взаимно опознаване и публичното им присъствие в последните десетилетия. Изследователският опит на авторите позволява да се открои динамиката в конструирането на общностите и взаимодействията между тях на локално и на регионално равнище. Акцентите са поставени върху разкриване представите на общността за нейната тъждественост - трайна и съществуваща във времето, от една страна, а от друга - оразличаването ѝ спрямо другите, различните.

Книгата започва с предговор, който разглежда в сравнителен план разнообразните идентичности и общности. В тази панорамна картина са включени както анализираните, така и не присъстващите в книгата групи. В основната част, в отделни студии, са представени следните общности: арменци, българи - православни и католици, българи мюсюлмани, евреи, каракачани, роми, турци. Всяка студия включва три вида текст: основен корпус, кратък текст под илюстрациите и малки карета с акценти - откъси от пътеписи, интервюта, описания на празници или други елементи от културата на отделните групи и др.

Културното разнообразие на България, Ирена Бокова, Валентина Ганева-Райчева