Орденът на тамплиерите и масонската ложа - Майкъл Бейджънт, Ричард Лий
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Редки книги, в летен отпуск до 22.08.21 г., София

Контакт

Орденът на тамплиерите и масонската ложа

Майкъл Бейджънт, Ричард Лий

Цена 10.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2006
Страници: 400
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Мистика и загадки книги, Масонство книги

Най-задълбоченото до момента разследване върху историята и развитието на масонството

Взимайки за отправна точка идея, предложена за пръв път в прочутата им книга "Светата кръв и свещеният Граал", авторите Майкъл Бейджънт и Ричард Лий търсят отговор в новото си заглавие "Орденът на тамплиерите и масонската ложа" на въпроса какво се е случило с рицарите тамплиери, които избягват арестите през драматичната 1307 г. Хипотезата, която Бейджънт и Лий изказват, е, че много тамплиери успяват през Ирландия да се доберат до Шотландия, където се обединяват около отлъчения от Църквата шотландски крал Робърт Брус и му помагат да спечели прочутата битка при Банокбърн през 1314 г., състояла се три месеца след екзекуцията на Великия майстор на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле в Париж. Авторите разгръщат смелата хипотеза, че Орденът е продължил съществуването си под прикритието на рицарите хоспиталиери, ползващи се с кралски протекции, в продължение на повече от две столетия. Така постепенно рицарите тамплиери се вливат във възникващата система на масонството и неговите ложи през ХVІ век.
"Орденът на тамплиерите и масонската ложа" прилича на историческо детективско пътешествие. По пътя читателят разглежда различни хипотези за изчезването на тамплиерската флота, надниква в тамплиерски владения в Ирландия и става свидетел на прочутата битка при Банокбърн, където една мистериозна сила се намесва в критичния момент, за да разгроми англичаните. Спира при Килмартин, за да разгледа 80 гроба, носещи безпогрешните знаци за принадлежност към ордена на монасите воини, и посещава параклиса "Рослин", за да види съжителството на тамплиерски и масонски символи, издълбани в камъка в средата на ХV век. Присъства на създаването на Кралското общество, съзаклятничи заедно с якобитите за връщането на Стюартите на трона на Англия и най-накрая прекосява Атлантика, за да вземе участие в Американската революция.
Разбивайки митовете и подлагайки на преоценка европейската и американската история, "Орденът на тамплиерите и масонската ложа" е най-задълбоченото до момента разследване за възникването и развитието на масонството. Авторите градят интригуващи хипотези и прилагат документи за оцеляването на тамплиерските традиции чрез основаването на масонската ложа и чертаят историята на масонството от корените му през Средновековието до наши дни.

Орденът на тамплиерите и масонската ложа, Майкъл Бейджънт, Ричард Лий