Богове, гробници и учени. Роман за археологията - К. В. Керам
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Веселин Добрев, За поръчка над 39.99 лв.–25% отстъпка! , София

Контакт

Богове, гробници и учени. Роман за археологията

К. В. Керам

Продадена
употребявана книга
Корица: твърда
Година :1978
Страници: 429
Език: български
Състояние: лошо
Категория: Археология книги, Евтини книги в лош търговски вид

Курт В. Марек (псевдоним К. В. Керам), е роден на 20 януари 1915 г.‍ е Берлин в семейството на дърводелец. След като посещава реалната гимназия Хохенцолерн, той получава и специална подготовка като издателски работник в берлинското издателство Йозеф Зингер, а заедно с това става редовен слушател в университета Лесинг и Берлинския университет. Отдава се на исторически, литературни и изкуствоведчески занимания, работи и като журналист. Отначало сътрудничи в пресата и радиото в Берлин — като литературен, филмов и театрален критик при „Берлинер бьорзен курир“ и „Берлинер бьорзен цайтунг“. След 1933 г.‍, когато върху художествената критика се упражнява силен натиск, Марек пише фейлетони и „културни куриози“ за „Корале“ и „Берлинер илустрирте цайтунг“. Към националсоциализма Марек, чийто баща е бил стар профсъюзен деец, се отнася отрицателно.

През 1938 г. Марек е мобилизиран във Вермахта. През време на войната той написва кореспонденцията „Ние държахме Нарвик“ (1941), но поради „пораженската“ си тенденция тя бива спряна, като не отпускат хартия на издателя. След дългогодишно обработване на огромен материал Марек публикува през 1949 г.‍ под псевдонима К. В. Керам в издателство Роволт своя труд върху историята на археологията „Богове, гробници и учени“. През 1954 г.‍ като втори том излезе „Богове, гробници, учени в картини“, а през 1966 г.‍ последва и третият том „Богове, гробници, учени в документи“.

От есента на 1951 до 1953 г. Марек участвува активно в разкопки в Мала Азия, особено като доброволен сътрудник в експедицията на Каратепе, която под ръководството на проф. Босерт разкри значителни находки от хетски произход. След нея Марек написа книгата „Тесен пролом и черна планина“ — откриване на хетското царство (1955 г.). Плод на дълга подготвителна работа е и излязлата през 1966 г.‍ негова книга „Археология на киното“, както и книгата „Първият американец“ (1971 г.‍), посветена на северноамериканската археология.

Марек е носител на италианската литературна награда „Банкарела“ за 1953 г.‍

Писателят почина през 1972 г.‍


„Богове, гробници и учени“ (на немскиGötter, Gräber und Gelehrte) е класическа летопис на историческото развитие на археологията, преведена на над 28 езика и издадена в двуцифрен милионен общ тираж след края на Втората световна война.

С книгата си авторът ѝ – Курт Марек (под псевдонима Керам) описва по увлекателен и достъпен за лаика начин най-значимите истории за известни археолози и изследователи и откритите от тях вълнуващи находки при разкопките в Троя и Микена, затвърждаващи хипотезата, че Омировата „Илиада“ е достоверен исторически източник. Особено интересни са разказите му за откритията, свързани с древните цивилизации в Древен ЕгипетМесопотамия и Мезоамерика.

Авторът на „богове, гробници и учени“ дължи интереса си към археологията и нейните тайни още от младостта си когато посещава реалната гимназия „Хоенцолерн“, след което получава и специална подготовка като издателски работник в берлинското издателство „Йозеф Зингер“, а заедно с това става редовен слушател в университета „Лесинг“ и Берлинския университет. След теоретичната си закалка се отдава на исторически, литературни и изкуствоведчески занимания, работейки и като журналист. Сътрудничи на пресата и радиото в Берлин – като литературен, филмов и театрален критик при вестниците „Берлинер бьорзен курир" и „Берлинер бьорзен цайтунг“. През 1938 г. Курт Марек е мобилизиран във Вермахта.

След края на войната и като плод на дългогодишно обработване на огромен материал Марек публикува през 1949 г. под псевдонима К. В. Керам в издателство „Роволт“ своя труд върху история на археологията „Богове, гробници и учени“. През 1954 г. като втори том излиза „Богове, гробници, учени в картини“, а през 1966 г. го последва и третият том „Богове, гробници, учени в документи“.

Забележка: Книгата е подлепвана допълнително и е с неравномерно залепени страници. Въпреки лошия си външен вид може да бъде използвана /няма липсващи страници/.

Богове, гробници и учени. Роман за археологията,  К. В. Керам
Богове, гробници и учени. Роман за археологията,  К. В. Керам
Богове, гробници и учени. Роман за археологията,  К. В. Керам
Богове, гробници и учени. Роман за археологията,  К. В. Керам