Национална (не)сигурност - Николай Радулов
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Преоценени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук

Търговец: Редки книги, София

Контакт

Национална (не)сигурност

Николай Радулов

Цена 35.00 лв
рядка книга
Корица: мека
Година :2012
Страници: 444
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Полиция, разузнаване и сигурност книги

Предговорите са най-нечетивното нещо от една книга. Обикновено ги прескачам и минавам към прочит на нещата по същество. Тук обаче ми се щеше да обясня причината, поради която съм събрал статии, написани в рамките на 5 години и публикувани в различни медии.
Години наред мои приятели ми се обаждаха и искаха коментари или да им напиша статии по актуални въпроси, свързани с теоретични или актуални проблеми на националната сигурност. Не ми се щеше да се окажа поредният писач на забавни материали и затова дълго време им отказвах. Кое ме накара да променя мнението си и за кратък период от време да коментирам широк кръг проблеми, засягащи националната сигурност?
На първо място - сериозната управленска безпомощност, очевидна през последните години в дейността на МВР. Някои безсмислени упражнения на управленския състав се дължаха на корумпирано ст, но някои - на елементарна липса на управленски знания, навици и умения. Управление по метода на пробите и грешките е неуместно, когато става дума за живота, честта и собствеността на гражданите! В материалите си се стараех не само да покажа слабите места на системата, но и да демонстрирам начините, подходите и необходимите стъпки за решаване на проблемите.
На второ - нарастващата престъпност - явление, което на фона на приемането ни в ЕС и предстоящото присъединяване към Шенген е непростимо и е въпрос на стратегическо управление. Тя е проблем не само на службите, занимаващи се с противодействие, но и на цялото държавно ръководство. Липсата на визия, на стратегия за дейност е очевидна. Това ме наведе на мисълта, че е необходимо като експерт да посоча основните направления, похвати и възможности за противодействие на престъпността.

Национална (не)сигурност , Николай Радулов