Никой не си тръгва от Индия завинаги - Румяна Николова, Николай Генов
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Никой не си тръгва от Индия завинаги

Румяна Николова, Николай Генов

Продадена
рядка книга
Корица: мека
Година :2007
Страници: 432
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Пътеписи книги, Туризъм и туристически пътеводител книги

Индия - очаква ви едно невероятно приключение!
Едва ли са много хората, които са изминали 120 000 километра /или три екватора/ по пътищата на Индия. Авторите, които три години са живели там, са кръстосвали страната надлъж и нашир. Пътували са с коли, автобуси, претъпкани влакове и несигурни, малки като играчка самолети, с корабчета и лодки, с каруци, камили и пеша. Присъствали са на религиозни ритуали в храмове и по бреговете на свещени реки. Хранили са се по индийски и са се обличали като местните. Двамата са били на празника Маха Кумбх Мела, където са си пробивали път сред трийсетмилионна тълпа, а в храма "Карни Мата" - сред свещените плъхове. Изкачили са планините храмове на джайнистите, ходили са до изворите на р. Ганг в Хималаите, в рисуваните градове на Шекхавати, в пустинята Тар и къде ли не…
При своето пътешествие в Индия - страната на чудесата, те са успели да се докоснат не само до историята, културата, религиите, екзотиката, но и до хората. И това, според тях, е било най-вълнуващото им преживяване.
В Индия живеят най-богатите и най-бедните хора на земята. Цялото й милиардно население говори освен на 14 основни езика, плюс английския, още на поне 300 по-второстепенни и няколкостотин диалекта. Само през ХХ век няколко от езиците, на които са говорили малцина, са се загубили от лицето на земята.
Заради необикновеното природогеографско разнообразие, когато се говори за Индия, се използва думата субконтинент. През него текат много плавателни реки, но има пустини, температурите често разтапят асфалта. Има и места с почти полярен климат, където снеговете никога не се топят. Този пъстър свят се обитава от още по-пъстро население - една четвърт от него са дравидите, около 300 са индоарийските етнически групи, а монголоидните народности и племена са повече от петстотин.
Ако се наложи картата на Индия върху тази на Европа, тя ще покрие територия от Дания до Либия и от Испания до Русия. Един милиард души живеят на 3 287 590 кв. км. Индийският субконтинент е обитаван от 500 вида бозайници, 2100 вида птици, 30 000 вида насекоми, 500 вида влечуги и 15 000 растителни вида.

Никой не си тръгва от Индия завинаги, Румяна Николова, Николай Генов