Следващият Еверест - Джим Дейвидсън
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Следващият Еверест

Джим Дейвидсън

Продадена
нова книга
Корица: мека
Година :2022
Страници: 496
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Алпинизъм и планинарство книги

Една от най-добрите книги за приключения и пътешествия на 2021 г.

Драматичен разказ за смъртоносното земетресение на Еверест и завръщането към върха.

На 25 април 2015 г. Джим Дейвидсън се намира в подножието на Еверест, когато земетресение с магнитуд 7,8 предизвиква свличане на огромни лавини, които отрязват пътя към Базовия лагер и приклещват алпинистите на височина 6000 м. Най-голямото земетресение от 81 години насам отнема живота на около 8900 души, 18 от които загиват по склоновете на планината.

Преживяването разтърсва Дейвидсън и въпреки 33-годишния си опит, включително като ръководител на експедиции, той се съмнява, че някога ще стъпи на Еверест. Но превъзмогнал несигурността и риска, през 2017 г. се връща, за да осъществи мечтата си и да достигне върха.

***
В книгата той споделя изстраданите си прозрения за смисъла и цената на индивидуалното постижение в контекста на морални въпроси, надхвърлящи темата за планинарството.

Катеря с Джим вече близо две десетилетия. В Следващия Еверест той умело съчетава знания, аналитична мисъл и неимоверна чувствителност в увлекателен разказ, изпъстрен с житейски уроци и опит, за да отведе читателя със себе си до Еверест.

Алън Арнет, алпинист, изкачил Еверест и К2, автор за сп. Outside, Rock & Ice и National Geographic

Измежду многото дейности сред природата изкачването на планини предлага най-чисто и неопосредствано предизвикателство. Джим Дейвидсън изплита от лавините, цепнатините, земетресенията, височината, измръзването и другите хималайски опасности вълнуващ, на моменти меланхоличен интроспективен разказ, в който споделя не само как е оцелял при изкачването на едни от най-високите върхове в света, но и по-важното: защо му е нужно да го прави отново и отново.

Следващият Еверест, Джим Дейвидсън