Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013 - Димитър Иванов
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013

Димитър Иванов

Продадена
нова книга
Корица: мека
Година :2013
Страници: 388
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Исторически книги (история), Полиция, разузнаване и сигурност книги

Животът в българската държава след възраждането на нейната самостоятелност и независимост през 1978 г. е проникнат от засилващо се политическо противопоставяне. Първоначално то протича между двата основни политически субекта - Консервативната и Либералната партия, но се придобива ново качество и масовост след появата на Българската социалдемократическа партия през 1892 г. и на Български земеделски съюз през 1899 г.
Трайно формиралият се ляво-десен двуполюсен политически модел в началото на ХХ век, затихващ през втората му половина и разгарящ се отново в началото на ХХI век, ангажира в противоборство за властта силови и репресивни държавни органи - първоначално общополицейски, а впоследствие - специализирани. В периода до края на Втората световна война дясното е постоянен победител. През 45-те години от 1944 до 1989 г. ролите са разменени - лявото господства и си връща "тъпкано" за бедите и нещастията, които бедните са понесли от управлявалата ги буржоазия. Резултатът е пълна съветизация на обществено политическия живот и натрупване на критична маса от нови обществени противоречия. Периодът, който обхваща последните две десетилетия, в които ние сме активни участници, най-общо води до демократизация с неясни перспективи за развитието на обществото и на службите за сигурност.
Именно това е основната причина да се обърнем към миналото на тези служби и да се опитаме да извевддем основния им приоритет и през трите периода: защита на конституционно установения държавен строй и противодействие срещу нарушаването на законите.

Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013, Димитър Иванов