Пътищата към Освобождението - Петко Ст. Петков
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги - 30 % отстъпка при поръчка на десет или повече книги , София

Контакт

Пътищата към Освобождението

Петко Ст. Петков

Цена 35.00 лв
нова книга
Корица: твърда
Година :2021
Страници: 496
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Исторически книги (история)

Тази книга съдържа подбрани студии и статии на проф. д-р Петко Ст. Петков от 2009 до 2020 г. и представя научните му дирения и постижения през последното десетилетие. Тя е естествено продължение на издадените два сборника с негови студии и статии от предходни години: "Историята като полифония" (2005) и "Преди сто и повече години" (2009).


Пътищата към Освобождението, разбирано като създаване на самостоятелна, модерно устроена и включваща всички български земи държава, са няколко и до политическата развръзка, за каквато си представяме Руско-турската война от 1877 - 1878 г., но и след това. Подир големите промени, наложени от окончателния Берлински договор през 1878 г., пътищата към Освобождението за петте части на българското землище, които вече имат различен статут, се разделят и за някои големи групи български населения и части от българските земи никога повече няма да се съберат. Затова в книгата са включени както публикации на автора за периода до създаването на новата българска държава през 1879 г., така и за следващия етап от новата българска история - до големите исторически промени, настъпили след войните 1912 - 1919 г.


Идеалът за Освобождение, т.е. за създаване на унитарна, модерна и независима българска държава се оформя окончателно в българското общество през третата четвърт на ХІХ в. И тъй като той не се осъществява през 1878 - 1879 г., продължава да се преследва и в следващите години, но при съществено променени условия, при това вече различни за отделните части на българската общност, разделена в няколко държави. Затова пътищата към Освобождението, сиреч стремежите за постигане на общия идеал, не свършват нито през 1878 - 1879, нито през 1913, а още по-малко през 1919 г.


Проф. д-р Петко Ст. Петков е дългогодишен преподавател в Историческия факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Той е автор на монографии, студии и статии, на учебници и учебни помагала по нова история на България.

Пътищата към Освобождението, Петко Ст. Петков