500 години реформация – Сборник статии - Колектив
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Веселин Добрев. Поръчките се изпълняват в 7 дневен срок. , София

Контакт

500 години реформация – Сборник статии

Колектив

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2017
Страници: 134
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Християнска религия книги, Религия книги

Скъпи читатели,

В ръцете си държите кника, посветена на 500-годишнината от началото на Реформацията. Тя съдържа написаното от различни автори в опита им да осмислят историята, богословието и съвременните измерения на едно движение, зародило се преди пет столетия и променило света завинаги.

Искрено се надявам тази книга да насочи размислите ви към различните аспекти на Реформацията и да ви помогне да видите себе си като плод и продължение на един процес, който Бог е започнал и ще завърши в Църквата Си.

Когато преди 500 години Мартин Лутер, употребен от Бога за връщане на църквата в истината на Неговото слово, предизвиква дебата за чистотата на вярата, едва ли истински и докрай е осъзнавал значението и мащабите на делото, което извършва. Едва ли е виждал напред във времето какво влияние и какви последствия ще има неговата постъпка в живота на много християни и на цели нации.

Пет века по-късно християни по целия свята не само помнят делото му и се възхищават на смелостта му, но и са вдъхновявани и насърцавани от неговия пример да изследват Божието слово и да се противопоставят на всеки опит на изопачаване на истините за него.

И днес, както във времето на Лутер, Господ е готов да употребява всеки Свой последовател, който истиниски предоставя себе си в Неговата ръка за изграждане на Божието царство. Бог търси посветени християни, които ще Го следват не само заради своето лично благоденствие, но дори с риск за живота си ще издигат високо факела, запален с огъня на Святия Дух.

И ние, подобно на Лутер, едва ли можем да предвидим последствията в живота на хората около нас, за които сме вдъхновявани от Бога да се молим и да споделяме Неговата спасителна благодат и неизказана любов. Но нека като част от съвременната евангелска църква да продължим да стоим на ясните библейски принципи не само като доктрини, които проповядваме с думи, но и като живо Слово, което превъплъщаваме на дело.

Нека да вярваме, че в делото за съграждане на Неговото царство Господ ще бъде на наша страна и ще ни обдарява със Своята небесна благодат. Чрез Пророк Исая Бог ни насърчава:

„Стани, свети, защото светлината дойде за теб и славата Господна те осия. Защото, ето, тъмнината ще покрие земята и мрак – племената; а над теб ще осияе Господ и славата Му ще ти се яви. Народите ще дойдат при светлината ти и царете – при бляскавата ти зора.“ (Исая 60:1-3)

Нека Христос да продължи да благославя Църквата Си по лицето на земята и да я приготвя за предстоящата среща с Него.

Пастор Румен Борджиев

Председател на ОЕЦ в България

Сборникът съдържа следните статии:

История и богословие на Реформацията - Тони Грицкевич

Петте принципа на Реформацията - Даниел Г. Топалски

Лутер за Свещеното Писание - Вениамин Пеев

Влияние на възгледите на Жан Калвин върху развитието на идеята за гражданска съпротива и неподчинение - Момчил Петров

Ролята на протестанството и неговият принос към културата и политическите реалности в България - Паруш Парушев и Таня Петрова’

500 години реформация – Сборник статии, Колектив