Чукам на райските двери. Библията и популярната култура - Роланд Бур
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Чукам на райските двери. Библията и популярната култура

Роланд Бур

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2011
Страници: 336
Език: български
Състояние: много добро
Категория: Публицистика, документалистика и мемоари книги

Какво би се случило, ако масовата култура и Библията застанат редом една до друга, а пък читателите се отнасят към тях като към равностойни партньори? Възможно ли е екшън героите, филмите на Хичкок, порнографията, проституцията, музиката в стил хеви метал, научната фантастика и храната от Мак Доналдс да бъдат разбрани в сравнение с избрани текстове от Стария Завет? Именно това прави Роланд Бур в своята новаторска и провокативна книга.

Използвайки трудовете на Мишел дьо Серто и Анри Льофевр, а също така на Фредрик Джеймисън и Славой Жижек върху масовата култура като своя теоретична основа, Бур извършва поредица от прочити върху няколко теми, общи за Библията и масовата култура. Сред тях са гей измеренията на екшън героите и цар Давид, садистичното насилие при Хичкок в сравнение с библейските разкази за жертвоприношение и разкъсване на тялото, твърдата порнография и Песен на песните.

Тези прочити могат да бъдат разбрани като представителни за една нова тенденция в интерпертацията на Библията, нека я наречем гротескова библейска критика. Оригиналността на книгата всъщност лежи в специфичния начин, по който се тълкуват темите за насилието, секса, храната и утопията. Тези теми са вплетени в един детективски роман, чиито герои се появяват и като действащи лица в различни глави на книгата.

Чукам на райските двери. Библията и популярната култура, Роланд Бур