Куклички-скелетчета. Коледен разказ - София Андреевна Толстая
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Куклички-скелетчета. Коледен разказ

София Андреевна Толстая

Цена 15.00 лв
нова книга
Корица: твърда
Година :2022
Страници: 52
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Детски занимателни книжки и приказки, Детски коледни книги

След като дълго обикаляла по магазините, в опит да купи достатъчно коледни подаръци за всички деца в имението, София Андреевна забелязала в един евтини дървени кукли. Когато се прибрала вкъщи и ги показала на съпруга си Лев Николаевич, той отвърнал възмутено: „Как можа да вземеш такива скелети?“.

Така започнала историята на кукличките скелетчета. Наистина приличали на такива, били с дълго тяло и тънки ръце и крака. За да изглеждат като подарък, София Андреевна решила да ги облекат. Оттогава в имението Ясна поляна се появява традиция да се правят и подаряват дървени кукли скелетчета, облечени по най-разнообразен начин. Към днешна дата те са част от фолклорната коледна традиция на Русия.

Автор: Графиня София Андреевна Толстая (1844 – 1919) е автор на дневници и мемоари и съпруга на граф Лев Николаевич Толстой. Дълги години тя е верен помощник на бележития писател в преписа на ръкописи, превода и издаването на неговите произведения. Това не `и пречи да покаже, че също притежава литературен талант, който развива чрез писане на повести за възрастни и разкази за деца. Предложения тук коледен разказ за деца, публикуван в оригинал през 1910 г., показва коледните традиции в имението Ясна поляна.

Куклички-скелетчета. Коледен разказ, София Андреевна Толстая