Житие на българския антихрист - Венелин Грудков
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Житие на българския антихрист

Венелин Грудков

Цена 5.00 лв
употребявана книга
Корица: мека
Година :2011
Страници: 136
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Исторически книги (история)

Венелин Грудков е роден на 01.03.1958 г. в гр. Плевен. През 1982 г. завършва специалност Българска филология във ВТУ„Св. св. Кирил и Методий". От 1989 г. е редовен асистент по старобългарска литература в катедра „Българска литература" към Филологическия факултет на ВТУ. Защитава докторска дисертация през 1996 г. на тема„Агиографски произведения от края на XII и първата половина на XIII в., свързани с Търново". Автор е на повече от 20 статии, свързани с установяването на сакралния пантеон на Втората българска държава. Научните му интереси са в областта на литературата на Втората българска държава.
Монографията се състои от увод и три основни глави. Уводната част проследява пътя, по който Емилиян Станев открива историческата тема, представена в „Легенда за Сибин, преславския княз", „Антихрист" и„Тихик и Назарий".
Тук се прецизират жанровите особености на оригиналните текстове. Първа глава изследва доколко съвременният автор следва каноните на своите „извори" и доколко ги нарушава, за да създаде модерна философско-историческа проза.
Втора глава проследява пребиваването на героя в Кефаларската обител и коментира неговите действия. Последната глава проследява поведението на героя в контекста на турските нашествия на Балканите в края на XIV в.

Житие на българския антихрист , Венелин Грудков