Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове - Петко Мангачев
www.evtiniknigi.com
  0.00 лв.
Home
Редки книги
Нови книги
Намалени нови книги
Употребявани книги
Антикварни книги
Купувам книги
Добави книга
Евтини Книги във Фейсбук
Ваучер

Търговец: Евтини книги, София

Контакт

Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове

Петко Мангачев

Корична цена: 20.00 лв. - 50 %
Продадена
преоценена нова книга
Корица: мека
Година :2020
Страници: 256
Език: български
Състояние: отлично
Категория: Исторически книги (история), Мемоари, биографии книги

Книгата изследва личността на Ангел Куюмджийски, и неговият необикновен живот, който съвпада с едни от най-критичните моменти на XX век – Първата и Втората световна война, а след тях и т.нар. Студена война. Ангел Куюмджийски е считан за една от най-загадъчните фигури в новата история на България и още прототип на главния герой Борис Морев от романа „Тютюн“ на Димитър Димов.

От нея научаваме:

·       Защо Ангел Куюмджийски е български, испански и американски гражданин, както и почетен консул на Австрия и Бразилия?

·       Как от банков чиновник успява да се издигне до крупен финансист – член на управителните съвети и акционер в Балканска банка, Френско – белгийска банка, Пловдивска банка и много други банки, както и на някои от най-големите и важни за българската индустрия търговски дружества напр.  Съединени тютюневи фабрики"?

·       Какви са размерите на благотворителната и филантропската му дейност и каква е каузата за която предоставя 7 милиона лева?

·       Каква печатарска и издателска дейност извършва?

·       Как остава в историята като единственият банков експерт, изготвил и  предложил на държавно равнище проект („Проектът Куюмджийски”), с който се обосновава преструктурирането на държавните дългове през 1925 година?

·       Как името му се свързва с т.нар. проект „К” – за отделянето на България от орбитата на хитлеристка Германия и преминаването й на страната на съюзниците?

·       Как е бил в уникална за историята „двойна позиция”, а именно - припознат за свой и от двете страни в преговори, чиято цел е била да се сключи мирен договор между Царство България, от една страна, и САЩ и Великобритания, от друга?

·       Разузнавач на САЩ, Франция или България е бил?

·       Какви точно са били отношенията му с Иван Михайлов (дългогодишен лидер на ВМРО) и с Иван – Асен Георгиев (български адвокат, дипломат и доцент по право в Софийския университет, осъден на смърт за шпионаж в полза на Съединените щати)?

Една житейска история, започнала от семейната атмосфера на град Самоков, за да достигне до равнището на световните финансови и политически среди и да им повлияе. История, която заслужава да бъде разказана и прочетена.

Ангел Куюмджийски. Живот между пропасти и върхове, Петко Мангачев